Mes naudojame slapukus, kad turėtumėte geriausią interneto patirtį. Naudojantis mūsų svetaine sutinkate naudoti mūsų slapukus pagal mūsų slapukų politiką.

 


Weleda atstovas
Kruzas Nordic Cosmetics Distribution

Lakūnų g. 30
LT-09130 Vilnius
Lithuania


Toskanos, Italija

Šaltalankiai

Vitamino C kupinos saule trykštančios uogos

Šaltalankiai – iš Centrinės Azijos kilę laukiniai augalai. Per tūkstantmečius jie natūraliai išplito nuo Vidurio Europos Alpių iki Šiaurės ir Baltijos jūrų pakrančių. Jau beveik 70 m. „Weleda“ papildams tiekiamos vitaminų kupinos sultys iš prinokusių šaltalankių uogų. Per Antrąjį pasaulinį karą, kai mokslininkai ieškojo natūralių vitamino C šaltinių, Šveicarijoje jie aptiko šaltalankių ir nusprendė išnaudoti šių augalų potencialą. Taip atsirado tokie produktai, kurie šiandien žinomi kaip šaltalankių sultys ir eliksyras. Visai neseniai „Weleda“ sukūrė vertingų natūralios ir ekologiškos kosmetikos priemonių, kurių pagrindą sudaro šaltalankių aliejus.

Auginamos geriausios rūšys

Pastaruosius du dešimtmečius perkame laukinių šaltalankių uogas, augančias kontroliuojamose Alpių srityse. Šiandien geriausios šaltalankių rūšys veša San Marijo rajone esančiame 100 hektarų plote, iš kurio per metus gaunama 200 t. šviežių, ekologiškai išaugintų uogų derliaus. Iš jų šeimos verslo įmonė „Künzi & Röthlisberger“, kurios glaudus bendradarbiavimas su „Weleda“ trunka daugiau kaip dešimt metų, išspaudžia beveik 100 t. šviežių šaltalankių sulčių.

 

XX a. 9-ojo dešimtmečio pabaigoje tradicinių augalų selekcininkas Kurtas Künzi pradėjo eksperimentuoti augindamas atrinktas šaltalankių rūšis. Tinkamiausių rūšių atranka ir auginimas – sudėtingas procesas, tam reikia daug laiko ir kantrybės. Veisėjai augalus daugina nupjaudami mažas šakeles nuo pasirinktų motininių augalų, auginamų specialiame dirvos komposto mišinyje.

Galiausiai Kurtas savo biodinaminio ūkio veiklą perkėlė į San Mariją, esantį Pizos Maremoje, Toskanos provincijoje, netoli saulės įkaitinto Pizos miesto. Čia puikios augimo sąlygos – dirvožemis maitinamas kompostu, o saulė per dieną šviečia net ilgiau nei pietiniuose Alpių slėniuose. Tai svarbu, nes šaltalankiams reikia kuo daugiau šviesos, kad juose galėtų susiformuoti vertingų vitaminų kompleksai. Bet tik po trejų ar ketverių metų, atlikus tyrimus, galima sužinoti, ar uogų sulčių sudėtis ir kokybė yra pakankamai gera.

Šiuo metu Kurtas Künzi ir jo komanda augina daugiau nei penkių rūšių šaltalankius. Sultys ir sirupai, kurie vartojami į vidų, gaminami iš rūšių, išsiskiriančių gausiu vitaminų ir mikroelementų kiekiu. Kaip ir kalbant apie vyną, čia dėmesys turėtų būti skiriamas aromatui, rūgštingumui ir tinkamam skirtingų rūšių sulčių maišymui. Kitos rūšys labiau tinka daug maistinių medžiagų turinčiam šaltalankių aliejui, skirtam kosmetikos priemonėms, gaminti, nes jų uogų, kaip ir alyvuogių, minkštime yra daugiau aliejaus. Jo atkuriamosios ypatybės vertingos odos priežiūrai.

Viskas, ką Kurtas Künzi ir jo keturi darbuotojai daro San Marijuje, paremta tvarumo ir aplinkos tausojimo aspektais. Tai prasideda nuo augalų selekcijos, pereina į biodinaminės žemdirbystės laukus ir apima energijos taupymo procesus, išmanųjį komposto tvarkymą bei vaistažolių ir mineralinių preparatų naudojimą gerinant dirvožemio gyvybingumą. Todėl augalai išlieka sveiki bei atsparūs ligoms ir kenkėjams. San Marijo ūkininkavimas atitinka ekologinius kriterijus, kuriuos renkasi ir „Weleda“. Augindama savo vaistinius augalus „Weleda“ taip pat remiasi šiuo metodu, kuris yra beveik toks pat senas, kaip ir pati įmonė.

Derlius laukuose nuimamas rankomis nupjaunant šakeles – tai yra efektyviausias būdas, nes šaltalankių uogos auga prie pat šakų. Kitos uogos nuo šakų nubraukiamos specialiai sukonstruotu braukimo aparatu, vadinamu „šaltalankių chameleonu“. Tada, pažymėjus rūšį, jos keliauja į šaldymo saugyklą, o vėliau mažomis partijomis iš jų spaudžiamos sultys, skirtos įmonei „Weleda“. Sultys lengvai pasterizuojamos ir supilamos į sandarias talpyklas, o toliau vyksta kitas apdorojimo procesas –surenkamos šaltalankių sėklos ir iš jų spaudžiamas aliejus.

Kasmet – po laukinių augalų rūšį

Laukiniai šaltalankiai atspindi svarbų „Weleda“ biodinaminio ūkininkavimo filosofijos ir tvarumo aspektą. Žemės ūkio ir vaistiniai augalai, kuriuos būtų galima rinkti natūralioje gamtoje, vis dažniau auginami – iš dalies šis būdas pasirenkamas dėl to, kad dėl statybų nyksta jų natūralios buveinės, laukinių augalų rūšių mažėja dėl intensyvaus ūkininkavimo. „Weleda“ užsibrėžė kolektyvinį tikslą – kasmet pradėti auginti po laukinių augalų rūšį, kartais bendradarbiaujant su mokslinių tyrimų ir auginimo įmonėmis partnerėmis, taip pat savo pačių biologiškai įvairių vaistinių augalų sode. Taip būtų užtikrinamas nykstančių augalų rūšių išlikimas. Augindama ir saugodama šiuos augalus, „Weleda“ taip pat užsitikrina, kad nuolat gaus svarbiausių žaliavų, reikalingų mūsų ypač naudingų priemonių asortimentui.

Sužinokite apie kitus projektus

Lepina odą

Sezamas

Lengvas, švelnus, rūpestingas aliejus

Saulėgrąžų

Ingredientas

Šaltalankių aliejus

Hippophae Rhamnoides Oil

Geltonai oranžinis ar raudonas šaltalankių aliejus – vertinga veiklioji medžiaga, kurioje gausu nesočiųjų riebalų rūgščių, vitamino E ir karotinoidų. Šaltalankių aliejus regeneruoja, intensyviai puoselėja odą, veikia kaip antioksidantas.